Overwinnaars alleen maken TOUCHDOWN

Door de aanwezigheid van vernuftige technologie, zijn de tijden van samen met de familie naar televisie kijken voorbij. Sterker nog, online films streamen vanuit je mobiele telefoon of “personal computer” is geen nieuwigheid. Het zogenaamde vermaak, de spanning en actie in de wereld, bewonderen vanuit het comfort van je personal space is een ware luxe. In de tijd van de televisie hadden we geen flauw idee wat het internet was, laat staan bewustzijn dat het onze wereld en maatschappij in raptempo zou gaan vormen en onze manier van communicatie drastisch zou veranderen.

 

Veranderende verhoudingen in onze maatschappij

De tele-visie; een van de meest ingrijpende en invloedrijke uitvindingen. Een uitvinding die enorme potentie had om groepen mensen bij elkaar te brengen, totdat het internet zijn intrede deed. Hiermede werd de doelstelling, de invloed en de kracht van massamedia vele malen vergroot tot in de uiterste hoeken van de wereld; Globalisatie op z’n best als je het mij vraagt. De komst van het internet heeft dus het warme knusse familie-gevoel om samen bezig te zijn, langzaam maar zeker doen verdwijnen. De minder sterke aanwezigheid van dit familie-gevoel heeft geleid naar vereenzelviging met de digitale wereld met als gevolg onze emancipatie van de fysieke wereld, vooral met de komst van de smartphones. Het individu werd hierdoor versterkt en het ego nam de hoofdrol. Ons ego is dus de laatste paar jaren alleen maar gevoed geworden en “survival of the fittest” en een “competition-based society” kreeg gestalte. De mens is steeds meer uit elkaar gaan groeien, dankzij deze kromme vereenzelviging, schijnemancipatie en de dodelijke competitie om beter te zijn dan je broeder of zuster, want dat is toch wat deze maatschappij van ons eist! Gelukkig zijn er nog enkele momenten waarbij we als groep nog samen kunnen uitrukken of genieten en dat is ons democratisch recht uitvoeren (lees= demonstraties), voordat we dan weer terug trekken in onze kamers achter onze mobiele tele-visies.
Deze mobiele tele-visies zijn zo “smart”geworden dat onze zicht, aandacht en energie wordt ontnomen van onze directe omgeving en de realiteit; Een zogenaamde matrix waarin we ons bevinden. We erkennen amper nog de aanwezigheid van mensen in onze omgeving. Het voelt aan alsof degene aan de andere kant van de smartphone veel dichterbij is dan de persoon die fysiek wel aanwezig is. Gelet op de komende ingrijpende ontwikkelingen in de digitale en technologische wereld lijkt dit gedrag zich alleen maar te gaan versterken of verergeren.

Willen we dat wel, is de vraag! Technologie is echter niet tegen te houden. Wat we wel kunnen doen voordat deze nieuwe ontwikkelingen officieel worden geïmplementeerd, is ons humaan en intermenselijk gedrag weer een kans geven en even terug te gaan naar de kernwaarde van samenzijn. De tijd toen de televisie een gezellige en adembenemende ervaring en activiteit was in familie-verband.

Competitie en strijd

Één van de weinige sportevenementen die wereldwijd door miljoenen mensen tegelijkertijd wordt bekeken, onder andere vanwege de hoog aangeschreven halftime show, is de Superbowl (Finale American Football). Superbowl LI was een duel tussen de “Patriots” en de “Falcons”. Deze competitie was uitermate bijzonder en een waar spektakel, die op vele vlakken geschiedenis heeft geschreven. Enkele van de opvallende gebeurtenissen zijn de overeenkomsten die deze historische game heeft gehad met de pas gekozen President Trump. Ten eerste is de algemene benaming van het woordje Patriots oftewel revolutionairen, Amerikanen zeer dierbaar. Het brengt hen namelijk terug naar de Amerikaanse revolutie en stichting van de Amerikaanse constitutie met als gevolg de onafhankelijkheid van Amerika in 1776 van Engeland. Kan President Trump zijn voorkeur voor het winnende team en hun spraakmakende naam New England Patriots, duiden op een nieuw tijdperk of nieuwe revolutie? Dat laat ik aan u over! Wat wel overduidelijk was bij SuperBowl LI is dat het winnend team New England Patriots niet de grootste favoriet onder het Amerikaans volk was. Verscheidene mediahuizen hebben de winst heel ruim in voordeel van de verliezende partij voorspelt. Ditzelfde fenomeen heeft zich voltrokken tijdens Trump zijn verkiezingscampagnes. Hij was geen All-Time favoriet vanwege zijn vele controversiële en obscure uitspraken en werd ook als de grote verliezer voor de verkiezingsstrijd bestempeld. Zijn verkiezing tot president kwam dan ook als de grootste verrassing voor de wereld.
Tijdens de wedstrijd leek het er dus ook op dat de Patriots zouden verliezen, want tot en met halftime stonden de New England Patriots achter, en wel met 18 punten verschil ten op zichte van hun tegenstanders de Falcons. Wonderbaarlijk genoeg en tegen alle voorspellingen in hebben ze hun verlies tot aan halftime kunnen omzetten tot een uitzonderlijke historische overtime winst. Hetzelfde heeft zich ook voltrokken toen de verkiezingsuitslagen binnen kwamen en het erop leek alsof Hilary zou gaan winnen, totdat de situatie een onverwachte wending had aangenomen en Trump zijn winst vastere vormen begon aan te nemen. Onthou dat vooral met sport, terugkomen van zo’n grote achterstand, fysiek niet alleen intens is, maar vooral mentaal het een hele zware opgave is. We praten nog steeds over American Footbal. Een sport waar het speelveld en de confrontaties tussen rivaliserende spelers je het gevoel kunnen geven dat het een “bloederig” en botbrekend slagveld is.

Een cryptische boodschap

Het bijzondere is dus dat er achter dit adembenemende sportevenement een praktische les gesluierd ging. Één waaruit we moed, motivatie en kracht kunnen putten als mens, ondernemer, werknemer en te meer als Surinamer. Een les met als bericht dat, als je in het midden van een onbetwistbaar epische debacle zit, het allerbelangrijkste is om te allen tijde kalm te blijven. Uit je balans raken zal de situatie alleen maar verergeren en zodoende zult u geen nieuwe inzichten krijgen om het “bloedbad” teneinde te brengen. Laat vrees u niet overrompelen en haal uw beste en positieve gedachten voor de geest. Deze positieve gedachten kunnen het verschil maken, want de offers en inzet zijn te hoog geweest en daarom moeten we nooit opgeven, vooral als je al zover bent gekomen. Probeer in zo’n geval een andere aanpak, als de geïmplementeerde en werkende methode die gisteren tot succes heeft geleid vandaag niet meer werkt, maar ga nooit bij de pakken neerzitten. Het neemt slechts een spectaculaire benadering om het getij te keren en het om te zetten in een winnende “TOUCHDOWN”.

“Never ever loose your focus, no matter the odds”.

Om een lang verhaal kort te maken kun je stellen dat niets onmogelijk is. Als je zegt dat je iets niet kan doen, blok je mentaal elke mogelijkheid om je vermogen en kundigheid te laten prevaleren om het tot een succesvolle winnende touchdown te maken, al lijkt het op de meest onmogelijke klus ooit. Wie niet probeert schiet altijd mis, wie wel probeert kan falen maar leert uit zijn ervaring en ervaring is de beste leermeester.U zult dan net als de Patriots en zoals de Amerikanen dat op z’n best zeggen “A Come Back Of The Ages” maken.

Wij als Surinamers hebben laten zien dat we in staat zijn als groep op te trekken om onze individuele belangen collectief te behartigen door middel van ons democratisch recht. Met de mobiele televisies in de broekzak, en door fysiek hand in hand en schouder aan schouder te demonstreren erkennen we alle aanwezigen voor wie ze zijn, zonder aanzien des persoon, want samen strijden we voor een collectieve oplossing. We zitten nu in onze “Halftime”. Een moment waarbij onze innerlijke coach tot ons spreekt om positief te blijven. Een woord van motivatie, liefde en kracht die zal moeten leidden naar een permanente transparante oplossing die de test van tijd kan weerstaan en de komende generaties rijkelijk zal dienen. De vraag hierbij is dus zijn wij wel in staat om als land en als Surinamers al hetgeen dat ons overkomt te overzien en met positieve gedachten te betreden om zodoende ook als natie “A Come Back Of The Ages” te maken!

Advertisements

2 Comments Add yours

 1. Een eye opener. We maken dit soort situaties dagelijks mee, maar velen zijn niet bewust ervan. Er waren al een aantal factoren die ons al te alle tijde uit elkaar lieten groeien. Met de technologie en de inzet daarvan op een mindere manier kan alleen zorgen voor destructie en het start met zelf destructie. Respect! De touchdown!

  Like

  1. Mericon says:

   Beste Poeran. Thank you. Inderdaad zijn heel veel mensen zich niet bewust van dat we dagelijks dealen met dit soort uitdagingen/ situaties. Heb dus daarom geprobeerd vanuit mijn ervaring de sluier te lichten zodat iedereen het ook mag zien om vervolgens samen te bouwen aan onze natie. Maar we moeten als individu wel eerst bewustzijn van onze eigen potentie alvorens we van betekenis kunnen zijn.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s